Przechowywanie pieczywa

Chleb od lat gości na naszych stołach. Uwielbiamy jego wyjątkowy smak, zapach i chrupiącą skórkę. Jest nieodłącznym elementem wielu posiłków. Jednak co robić, aby zachowywał swą świeżość na dłużej. W tym artykule zastanowimy się, jakie są sposoby opóźniające czerstwienie chleba oraz jakie istnieją metody pakowania pieczywa. Czy foliowe woreczki na chleb to najlepsze rozwiązanie? Przekonajmy się o tym.

Chleb wypiekany jest z mąki, wody i drożdży. To jego podstawowe składniki, pozostałe zależne są od smaku, jaki chcemy uzyskać. Rodzai chleba jest mnóstwo, od żytnich i pełnoziarnistych, po klasyczne pszenne pieczywo. Nie ważne, na jaki się zdecydujemy, każdy z nich będzie wymagał odpowiedniego przechowywania.

chleb

Foliowe woreczki na chleb

Ciepły, świeżo wyciągnięty z pieca chleb nie należy pakować w foliowe woreczki. Piekarnie pakujące chleb w tego typu opakowania, poświęcają czas, aż pieczywo ostygnie i dopiero później szczelnie zamykają torebkę. Mimo że woreczki na chleb wykonane z folii PPCast bądź z folii polietylenowej LDPE są w pełni bezpieczne, a ponadto przedłużają jego zdatność do spożycia, to nie nadają się do pakowania gorących wyrobów. Wszystko przez to, że para nie może się całkowicie ulotnić, stwarzając doskonale warunki dla bakterii, powodujących pleśń. Jednak w przypadku, gdy pieczywo już ostygnie, foliowe woreczki na chleb spiszą się znakomicie.

Torebki papierowe

Kolejnym rozwiązaniem na pakowanie i przechowywanie pieczywa są papierowe torebki, które możemy znaleźć w piekarniach i marketach. W porównaniu z folią papier, czy też pergamin przepuszczają parę wodną. Dzięki temu ten sposób sprawdza się w sytuacji, gdy zależy nam na zapakowaniu gorącego pieczywa, lecz ma jedną wadę. Ten typ opakowań nie przedłuży nam świeżości pieczywa. Papierowe torebki nadadzą się, jeśli wiemy, że spożyjemy chleb w ciągu 1-2 dni.

Domowe metody

Obecnie foliowe woreczki na chleb cieszą się ogromną popularnością. Wykorzystują je zarówno duże, jak i małe piekarnie. Jednak w niektórych domach do dziś stosowane są dawne metody przechowywania pieczywa, które są najbardziej skuteczne. Pierwszym z nich jest pakowanie go w materiałowe, własnoręcznie uszyte woreczki lub przykrywanie naturalną tkaniną. Do takich celów najlepiej nadaje się len, lecz bez problemu możesz użyć bawełnianego materiału, który również zoptymalizuje poziom wilgoci i jednocześnie nie doprowadzi do przedwczesnego wysuszenia chleba.

Drugim, tradycyjnym sposobem jest przechowywanie pieczywa w drewnianym chlebaku, w którym panują odpowiednie warunki. Warto tylko, co jakiś czas włożyć do niego połówkę jabłka, które pomoże utrzymać właściwy poziom wilgoci. Należy również pamiętać o regularnym czyszczeniu chlebaka.


źródła:
https://tripak.pl/oferta/worki-na-chleb/