Naturalne osłonki do kiełbas

Naturalne osłonki do kiełbas są preferowane przez producentów kiełbas na całym świecie. Dlaczego? Bo wzbogacają smak i aromat wyrobów masarskich. A tego przecież oczekujemy, jako klienci.

Z czego wykonane są osłonki naturalne? Z narządów zwierzęcych. Najczęściej wykorzystuje się jelita naturalne wołowe, kozie, baranie i wieprzowe. Żadna inna osłona nie może się równać z naturalną osłoną kiełbasy w celu zachowania świeżego wyglądu, smaku i soczystości kiełbasy. W przypadku osłonek naturalnych można mieć pewność, że połączenie przypraw będzie odczuwalne z każdym kęsem.

kiełbasa

Jelita naturalne wołowe, kozie, baranie i wieprzowe są przepuszczalne, co pozwala, aby dym przedostawał się do kiełbasy, zapewniając jej bogaty smak. Przepuszczalne osłonki naturalne pomagają kiełbasie zrównoważyć jej aromat we wędzarni, na grillu lub patelni.

Ponadto, naturalna wytrzymałość tych osłonek pozwala producentowi kiełbasy zmaksymalizować wydajność produkcji. Szczególnie wysoką wytrzymałością charakteryzują się jelita naturalne wołowe, które stosuje się m.in. do salami. Baranie i kozie narządy są znacznie delikatniejsze, ale dzięki czemu doskonale sprawdzą się przy produkcji kabanosów lub frankfurterek.

Wreszcie, osłonki naturalne dłużej zachowują wszystkie ważne walory estetyczne, co pomaga w sprzedaży. Zwierzęce jelita również wydłużają okres przydatności do spożycia kiełbasy. Żadna inna osłona nie zapewnia tak tradycyjnego "świeżego" wyglądu, jak one. Oto krótka charakterystyka każdego typu osłonki naturalnej:

Jelita naturalne wołowe

Wytrzymałość osłonek do produkcji jest bardzo ważna, ponieważ muszą one utrzymać one kształt danego wyrobu. Jednymi z takich osłonek są jelita naturalne wołowe, które często są używane do produkcji kiełbasy suchej, podsuszanej, a także gotowanego salami i cielęciny. Doskonałe są także dla okrągłych kształtów. Ponadto jelita naturalne wołowe wchłaniają dym wędzarniczy, przez co smak staje się bogaty, a jednocześnie delikatny.

Narządy baranie i kozie

Ten rodzaj osłonek jest bardzo popularny wśród producentów frankfurterek, kiełbasek śniadaniowych i parówek. Czasami wykorzystuje się je do produkcji kiełbas parzonych lub wędzonych, jednak przez swoją delikatną strukturę nie zawsze dobrze spełniają swoją rolę.

Osłonki wieprzowe

Jeden z najpopularniejszych rodzai osłonek zwierzęcych. Podobnie, jak jelita wołowe, wieprzowe są bardzo wytrzymałe. Znane są z długich pasm o wyjątkowo czystym, białym kolorze. Stosuje się je przy produkcji wyrobów masarskich parzonych, grillowanych i wędzonych. Zazwyczaj służą, jako osłonka do kiszek i oczywiście wielu odmian kiełbasy wieprzowej.



źródła:
http://www.miraz.krakow.pl/oferta/jelita-naturalne-i-przyprawy/jelita-naturalne.html